menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jagnięcej szynki usuwamy kości, mięso myjemy i osuszamy. Ocet winny zagotowujemy z przyprawami, studzimy i zalewamy udziec. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin (można nawet na 3 doby – będzie bardziej kruche), obracając mięso co jakiś czas. Następnie wyjmujemy je z bejcy i osuszamy. Przygotowujemy nadzienie: do zmielonej cielęciny dodajemy obrany i rozgnieciony lub posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól i tak długo wyrabiamy, aż masa stanie się elastyczna i kleista. Na jagnięcinę kładziemy rozmaryn, paski anchois, a miejsce po kości wypełniamy cielęciną. Mięso zwijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią, tak jak baleron. Roladę układamy w brytfannie, skrapiamy 2 łyżeczkami oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. 40 ząbków czosnku obieramy i 15 minut obgotowujemy w wywarze. Osączamy i zachowujemy. Na półmisku układamy szynkę jagnięcą pokrojoną w plastry, obok ziemniaki i jarzyny: brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, całość otaczamy ząbkami czosnku. Mięso polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

ocena:

Szynka jagnięca pieczona z 40 ząbkami czosnku

składniki

  • 1,5 kg udźca jagnięcego
  • 40 ząbków czosnku
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 50 ml octu winnego 6%
  • 6 ziaren jałowca, 8 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
    #Farsz
  • 500 g mielonego mięsa cielęcego
  • 100 g filetów anchois
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z jagnięcej szynki usuwamy kości, mięso myjemy i osuszamy. Ocet winny zagotowujemy z przyprawami, studzimy i zalewamy udziec. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin (można nawet na 3 doby – będzie bardziej kruche), obracając mięso co jakiś czas. Następnie wyjmujemy je z bejcy i osuszamy. Przygotowujemy nadzienie: do zmielonej cielęciny dodajemy obrany i rozgnieciony lub posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól i tak długo wyrabiamy, aż masa stanie się elastyczna i kleista. Na jagnięcinę kładziemy rozmaryn, paski anchois, a miejsce po kości wypełniamy cielęciną. Mięso zwijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią, tak jak baleron. Roladę układamy w brytfannie, skrapiamy 2 łyżeczkami oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. 40 ząbków czosnku obieramy i 15 minut obgotowujemy w wywarze. Osączamy i zachowujemy. Na półmisku układamy szynkę jagnięcą pokrojoną w plastry, obok ziemniaki i jarzyny: brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, całość otaczamy ząbkami czosnku. Mięso polewamy sosem wytworzonym w czasie pieczenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję