menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wędzoną szynkę moczymy przez kilkanaście godzin w wodzie, następnie osączamy, wkładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, przyprawy (oprócz pieprzu), w tym cebulę z wbitym goździkiem oraz główkę czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełniamy wywar dolewając wrzątek. Na każdy kilogram szynki liczymy 40 minut gotowania. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz ziarnisty. Ugotowana szynkę studzimy w wywarze, gdy wystygnie kroimy ją w plastry.

ocena:

Szynka surowa wędzona gotowana

składniki

-1 cała szynka wieprzowa – ok. 1-1,5 kg
-pęczek włoszczyzny bez kapusty
-2 cebule
-1 główka czosnku
-liść laurowy
-kilka ziaren ziela angielskiego
-1 goździk
-pół łyżeczki kminku
-kilka ziaren pieprzu
-szczypta tymianku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wędzoną szynkę moczymy przez kilkanaście godzin w wodzie, następnie osączamy, wkładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem, tak żeby szynka była przykryta. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa, przyprawy (oprócz pieprzu), w tym cebulę z wbitym goździkiem oraz główkę czosnku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełniamy wywar dolewając wrzątek. Na każdy kilogram szynki liczymy 40 minut gotowania. Pod koniec gotowania dodajemy pieprz ziarnisty. Ugotowana szynkę studzimy w wywarze, gdy wystygnie kroimy ją w plastry.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję