menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę myjemy i osuszamy. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: gotujemy wszystkie składniki w białym winie i zalewamy szynkę w szklanym lub kamiennym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24-72 godzin i co 12 godzin szynkę przewracamy. Przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane lub sezam z obranymi i zmielonymi migdałami, masłem, żółtkami i przyprawami, aż do uzyskania jednolitej masy. Szynkę po zamarynowaniu osączamy, a następnie smarujemy panierką. Marynatę przecedzamy. Pieczemy w brytfance, na blasze lub bezpośrednio na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze przez półtorej godziny. W trakcie pieczenia szynkę podlewamy przecedzona marynatą. Najlepiej jest upieczoną szynkę pokroić po ostudzeniu. Można taką szynkę podawać również na gorąco, ale polecam ją na zimno z sosami. Sosy można w tym przypadku przygotować na bazie wywaru, który pozostał nam po gotowaniu.

ocena:

Szynka w panierce z migdałmi i cynamonem

składniki

-1,5 kg surowej szynki (najlepiej ze skórą)
Marynata
-250 ml białego wina
-1 główka czosnku
-2 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 goździków, sól
Do panierowania
-100 g płatków kukurydzianych lub sezamu
-30 g obranych migdałów
-2 żółtka
-1 łyżka masła
-po pół łyżeczki cynamonu i cukru, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Szynkę myjemy i osuszamy. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: gotujemy wszystkie składniki w białym winie i zalewamy szynkę w szklanym lub kamiennym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24-72 godzin i co 12 godzin szynkę przewracamy. Przygotowujemy panierkę: mieszamy płatki kukurydziane lub sezam z obranymi i zmielonymi migdałami, masłem, żółtkami i przyprawami, aż do uzyskania jednolitej masy. Szynkę po zamarynowaniu osączamy, a następnie smarujemy panierką. Marynatę przecedzamy. Pieczemy w brytfance, na blasze lub bezpośrednio na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze przez półtorej godziny. W trakcie pieczenia szynkę podlewamy przecedzona marynatą. Najlepiej jest upieczoną szynkę pokroić po ostudzeniu. Można taką szynkę podawać również na gorąco, ale polecam ją na zimno z sosami. Sosy można w tym przypadku przygotować na bazie wywaru, który pozostał nam po gotowaniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję