menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka lub moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu mieszamy z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Można dodać 2 łyżki oleju. Powstałą, gęstą masą smarujemy szynkę z wszystkich stron. Wkładamy szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy, przyciskamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48 godzin, co 12 godzin, przewracając szynkę na drugą stronę. Można oczywiście używać innych zestawów ziół. Jeżeli robimy całą szynkę, to zachowujemy całą procedurę przygotowania mięsa odpowiednio zwiększając ilości przypraw. Tak przygotowaną szynkę możemy obsmażyć na szklance oleju, a następnie dodać resztę bejcy, wodę lub wywar i udusić pod przykryciem w brytfance, lub też upiec. W tym celu wsadzamy obsmażoną szynkę w brytfance do piekarnika nagrzanego do 250ºC. Po pół godzinie, gdy szynka z wierzchu się zetnie i stanie się chrupka, zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy, przyjmując 40 minut na każdy kilogram mięsa. Pod koniec zmniejszamy temp. Do 100ºC, wtedy soki w szynce rozłożą się równomiernie.

ocena:

Szynka wieprzowa duszona

składniki

  • szynka – ok. 1 kg
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • po szczypcie: gorczycy i kminku, pół łyżeczki majeranku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • ew. szczypta: tymianku lub oregano
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wszystkie przyprawy wrzucamy do młynka lub moździerza i po zmieleniu lub utłuczeniu mieszamy z miodem, solą i posiekanym czosnkiem. Można dodać 2 łyżki oleju. Powstałą, gęstą masą smarujemy szynkę z wszystkich stron. Wkładamy szynkę do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy, przyciskamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48 godzin, co 12 godzin, przewracając szynkę na drugą stronę. Można oczywiście używać innych zestawów ziół. Jeżeli robimy całą szynkę, to zachowujemy całą procedurę przygotowania mięsa odpowiednio zwiększając ilości przypraw. Tak przygotowaną szynkę możemy obsmażyć na szklance oleju, a następnie dodać resztę bejcy, wodę lub wywar i udusić pod przykryciem w brytfance, lub też upiec. W tym celu wsadzamy obsmażoną szynkę w brytfance do piekarnika nagrzanego do 250ºC. Po pół godzinie, gdy szynka z wierzchu się zetnie i stanie się chrupka, zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy, przyjmując 40 minut na każdy kilogram mięsa. Pod koniec zmniejszamy temp. Do 100ºC, wtedy soki w szynce rozłożą się równomiernie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję