menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw słodką papryką, kminem, czosnkiem granulowanym, olejem, solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania salsy.

Suszone papryczki chipotle włóż do garnka z wrzątkiem, przykryj gotuj 5-7 minut. Uważaj zapach gotowanego chilii jest bardzo drażniący, otwórz okna i nie pochylaj się nad garnkiem. Następnie odstaw naczynie aby papryczki zmiękły.

Po tym czasie załóż rękawiczki kuchenne wyjmij chipotle, usuń nasiona i drobno posiekaj.

Zrób salsę:

Cebulę i obrane pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj utarty czosnek, cynamon, zmielone ziele angielskie , kumin, sok z cytryny, bazylie i papryczki chipotle. Salsę wymieszaj i dopraw solą do smaku. 

Kurczaka podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Taco podawaj rumianą piersią kurczaka, dodatkami (awokado, kolendra, papryka, sałata) oraz salsą. Ewentualnie skropić można jeszcze jogurtem i kilkoma kroplami soku z limonki aby zrównoważyć smak.

ocena:

Tacos z kurczakiem i salsą chipotle

składniki

Wypełnienie:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki sos sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól, pieprz
  • 12 mini tortilli lub muszel do taco

Dodatki

  • 1 awokado, obrane i pokrojone w plastry
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 Papryka, pokrojona w paski
  • ½ główki sałaty lodowej, poszarpanej w mniejsze kawałki
  • ewentualnie limonka i jogurt grecki

Salsa:

  • 3 suszone papryczki chili chipotle
  • 1 cebula
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw słodką papryką, kminem, czosnkiem granulowanym, olejem, solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania salsy.

Suszone papryczki chipotle włóż do garnka z wrzątkiem, przykryj gotuj 5-7 minut. Uważaj zapach gotowanego chilii jest bardzo drażniący, otwórz okna i nie pochylaj się nad garnkiem. Następnie odstaw naczynie aby papryczki zmiękły.

Po tym czasie załóż rękawiczki kuchenne wyjmij chipotle, usuń nasiona i drobno posiekaj.

Zrób salsę:

Cebulę i obrane pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj utarty czosnek, cynamon, zmielone ziele angielskie , kumin, sok z cytryny, bazylie i papryczki chipotle. Salsę wymieszaj i dopraw solą do smaku. 

Kurczaka podsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Taco podawaj rumianą piersią kurczaka, dodatkami (awokado, kolendra, papryka, sałata) oraz salsą. Ewentualnie skropić można jeszcze jogurtem i kilkoma kroplami soku z limonki aby zrównoważyć smak.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję