menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kostkę z jagnięciny marynujemy w tartej cebuli, mieszance ras el hanout, soli i pieprzu przez 2 godziny. Podsmażamy mięso na maśle na brązowy kolor ze wszystkich stron. Plasterki cebuli podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy cukier i smażymy, aż trochę zbrązowieje, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do mięsa. Zalewamy mięso wodą, dodajemy laskę cynamonu, szafran i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Dodajemy kostkę z pomidorów (pelatti), ciecierzycę gotujemy do miękkości, na 10 minut przed skończeniem gotowania dodajemy połówki śliwek, doprawiamy. Podajemy z chlebem pittą posmarowanym pastą harissa (bardzo ostra pasta z papryki).

ocena:

Tagine jagnięce ze śliwkami

składniki

  • 1,5 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w kostkę 2,5 cm
  • 3 średnie cebule, jedna obrana i starta, dwie obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 500 g marchwi lub kabaczka
  • 200 g śliwek
  • 1 puszka cieciorki
  • 200 g pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka mieszanki ras el hanout
  • 1 kora cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

Mieszanka ras el hanout:

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne, ćwierć łyżeczki zmielonych goździków

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kostkę z jagnięciny marynujemy w tartej cebuli, mieszance ras el hanout, soli i pieprzu przez 2 godziny. Podsmażamy mięso na maśle na brązowy kolor ze wszystkich stron. Plasterki cebuli podsmażamy na oliwie z masłem, dodajemy cukier i smażymy, aż trochę zbrązowieje, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do mięsa. Zalewamy mięso wodą, dodajemy laskę cynamonu, szafran i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny. Dodajemy kostkę z pomidorów (pelatti), ciecierzycę gotujemy do miękkości, na 10 minut przed skończeniem gotowania dodajemy połówki śliwek, doprawiamy. Podajemy z chlebem pittą posmarowanym pastą harissa (bardzo ostra pasta z papryki).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję