menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wyparzonego gąsiorka włożyć tarninę, rodzynki, pokrojone śliwki i daktyle, głóg, miętę, płatki różane, gożdziki, cynamon, skórkę z cytryny, zalać spirytusem wymieszanym z 2 szklankami wody żródlanej. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce, co trzy dni mocno gąsiorkiem potrząsać. Następnie zlać płyn znad owoców, owoce wycisnąć przez lniane lub bawełniane płótno.Otrzymany płyn dodać do nalewki. Miód wymieszać z szklanką wody, zagotować, zszumować, dodać cukier, ostudzić. Wymieszać z wódką, dolać do nalewki. Szczelnie zamknąć w gąsiorku i odstawić w chłodne ciemne miejsce minimum na 6 miesięcy. Po tym okresie ściągnac płyn znad osadu, przelać do butelek. Pełnię smaku osiąga po roku leżakowania. Z uwagi na wytrawny smak, zaliczany jest jako trunek typowo dla mężczyzn, doskonały na męskie spotkania po latach.

ocena:

Tarniówka Jędrzeja

składniki

  • 3 szklanki owoców tarniny po pierwszych
  • przymrozkach
  • 15 dag suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskie)
  • 4 daktyle
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka suszonego kwiatu głogu
  • 1 łyżka płatków suszonych róży cukrowej
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 litr spirytusu 95%
  • 2 litry wódki czystej 45%
  • 3 szklanki wody źródlanej
  • pół szklanki cukru trzcinowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wyparzonego gąsiorka włożyć tarninę, rodzynki, pokrojone śliwki i daktyle, głóg, miętę, płatki różane, gożdziki, cynamon, skórkę z cytryny, zalać spirytusem wymieszanym z 2 szklankami wody żródlanej. Gąsiorek szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce, co trzy dni mocno gąsiorkiem potrząsać. Następnie zlać płyn znad owoców, owoce wycisnąć przez lniane lub bawełniane płótno.Otrzymany płyn dodać do nalewki. Miód wymieszać z szklanką wody, zagotować, zszumować, dodać cukier, ostudzić. Wymieszać z wódką, dolać do nalewki. Szczelnie zamknąć w gąsiorku i odstawić w chłodne ciemne miejsce minimum na 6 miesięcy. Po tym okresie ściągnac płyn znad osadu, przelać do butelek. Pełnię smaku osiąga po roku leżakowania. Z uwagi na wytrawny smak, zaliczany jest jako trunek typowo dla mężczyzn, doskonały na męskie spotkania po latach.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję