menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Ułóż na nim papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia. Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty , na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem. Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C

 

ocena:

Tarta z łososiem i szpinakiem

składniki

Ciasto:

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Farsz:

  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 200g filetu z łososia 
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100g sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz 
  • sok z połowy cytryny

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Ułóż na nim papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia. Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty , na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem. Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję