menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tartaletek. Ja wcześniej ciasto wałkuje i wycinam z niego spód formy oraz brzeg wszystko łączę w formie. Przykrywam papierem do pieczenia i na wierzch wsypuję garść grochu do obciążenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem limonkowy

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z limonki i skórkę otartą z limonki. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło i barwnik. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.

Udekoruj kleksem z bezy włoskiej i podaj z gałązką werbeny cytrynowej. 

ocena:

Tarta z sosem limonkowym bezą włoską i werbeną cytrynową

składniki

Ciasto (spód tarty)

  • 120 g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem limonkowy

  • skórka otarta z trzech limonek (najlepiej ekologicznych)
  • 90 ml soku z limonki
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 kropla zielonego barwnika cukierniczego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tartaletek. Ja wcześniej ciasto wałkuje i wycinam z niego spód formy oraz brzeg wszystko łączę w formie. Przykrywam papierem do pieczenia i na wierzch wsypuję garść grochu do obciążenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem limonkowy

W rondelku zmiksuj jajka z cukrem pudrem, cały czas mieszając dodaj sok z limonki i skórkę otartą z limonki. Całość gotuj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje dodaj masło i barwnik. Połącz składniki trzepaczką. Gorącą masę wylej na upieczony spód tarty i pozostaw do przestygnięcia.

Udekoruj kleksem z bezy włoskiej i podaj z gałązką werbeny cytrynowej. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję