X

Czego szukasz?

Przepis

Dzisiaj przychodzę do Was z bez wątpienia pysznym pomysłem na urozmaicenie świątecznego stołu lub niedzielnego obiadu. Tarta z grzybami i serem gruyere to przede wszystkim pyszne, aromatyczne danie, które zasmakuje najbardziej wybrednym podniebieniom. Proste w przygotowaniu, a mile zaskoczy gości. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać w komentarzach pod przepisem jak Wam smakowała. 

Tarta z grzybami i serem gruyere

Składniki:

Ciasto:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Farsz:
  • 40 g grzybów suszonych np. podgrzybki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 g śmietany 30 %
  • 3 jaja
  • 80 g sera gruyere
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze grzyby opłucz i namocz w letniej wodzie. 

Krok 2:

Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jaja, sól i śmietanę. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie bez wątpienia zwarta kulka. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Następnie przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. 

Krok 3:

Po trzecie cebule pokrój w piórka, podsmaż na maśle aż będą miękkie. Grzyby odsącz, posiekaj w drobne paski i dodaj do cebuli. Następnie po 2-3 minutach wsyp utarty czosnek, otarty tymianek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw farsz do przestudzenia. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj starty ser gruyere. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Krok 4:

Na podpieczony spód tarty ułóż ostudzoną cebulę z grzybami. Wlej mieszaninę śmietany, jaj i sera. Na koniec zapiekaj w 180 °C przez 20-25 minut. 

Więcej pysznych inspiracji na tarty znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również