menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby opłucz i namocz w letniej wodzie. Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jaja, sól i śmietanę. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Cebule pokrój w piórka, podsmaż na maśle aż będą miękkie. Grzyby odsącz, posiekaj w drobne paski i dodaj do cebuli. Po 2-3 minutach wsyp utarty czosnek, otarty tymianek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw farsz do przestudzenia. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj starty ser gruyere. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty ułóż ostudzoną cebulę z grzybami. Wlej mieszaninę śmietany, jaj i sera. Zapiekaj w 180 °C przez 20-25 minut. 

ocena:

Tarta z grzybami i serem gruyere

składniki

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 40 g grzybów suszonych np. podgrzybek lub borowik
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 250 g śmietany 30 %
  • 3 jaja
  • 80 g sera gruyere
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • świeży koperek do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby opłucz i namocz w letniej wodzie. Mąkę wsyp do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, jaja, sól i śmietanę. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C. Cebule pokrój w piórka, podsmaż na maśle aż będą miękkie. Grzyby odsącz, posiekaj w drobne paski i dodaj do cebuli. Po 2-3 minutach wsyp utarty czosnek, otarty tymianek oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Odstaw farsz do przestudzenia. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj starty ser gruyere. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na podpieczony spód tarty ułóż ostudzoną cebulę z grzybami. Wlej mieszaninę śmietany, jaj i sera. Zapiekaj w 180 °C przez 20-25 minut. 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję