poziom skomplikowania:
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krem waniliowy:
Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Owoce układaj na kremie w dowolny sposób. Udekoruj listkami mięty lub melisy. Odstaw tartę w chłodne miejsce na min 2 godz.
Tarta z owocami sezonowymi
składniki
Ciasto (spód tarty)
Krem waniliowy
poziom skomplikowania:
Ciasto (spód tarty):
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.
Krem waniliowy:
Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Odstaw do wystygnięcia. Masło ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
Owoce układaj na kremie w dowolny sposób. Udekoruj listkami mięty lub melisy. Odstaw tartę w chłodne miejsce na min 2 godz.