menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

  Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem czekoladowy:

Budyń czekoladowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę kakao. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 100g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Polewa:

Zamrożone wiśnie wsyp do rondelka.  Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj  zimną wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia.

 

Na gotowy ostudzony spód układaj kremy dowolnie warstwami. Następnie na wierzch delikatnie rozprowadź polewę z wiśniami.

 

ocena:

Tarta z podwójnym kremem czekoladowo- waniliowym i polewą wiśniową

składniki

      Ciasto (spód tarty)

  • 12o g zimnego masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Krem czekoladowy

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego 60g
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 200g masła ( temperatura pokojowa)

Krem waniliowy

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1oo g masła (temperatura pokojowa)

Polewa

  • 450 g wiśni bez pestek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody

 

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

  Ciasto (spód tarty):

Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem po nakłuwaj powierzchnie widelcem. Piecz 15 minut w 180 °C.

Krem czekoladowy:

Budyń czekoladowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 200g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę kakao. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Krem waniliowy:

Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 200 ml mleka i z 4 łyżkami cukru.  Odstaw do wystygnięcia. 100g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawał pojedynczo porcje budyniu łyżką. Każdą porcję dokładnie wymieszaj z masłem przed dodaniem kolejnej. Po wymieszaniu całego budyniu dodaj jeszcze łyżkę esencji waniliowej. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.

Polewa:

Zamrożone wiśnie wsyp do rondelka.  Gotuj na małym ogniu 5 minut z dodatkiem cukru, następnie dodaj  zimną wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wszystko gotuj do momentu zgęstnienia.

 

Na gotowy ostudzony spód układaj kremy dowolnie warstwami. Następnie na wierzch delikatnie rozprowadź polewę z wiśniami.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję