menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masę jabłkową zagotuj w rondelku, dodaj cynamon i trzymaj na ogniu kilka minut by odparowała z niej woda i stała się ona gęsta. Następnie odstaw ją do wystudzenia. Migdały rozdrobnij w mikserze lub moździerzu. Ciepłe masło zmiksuj z cukrem i żółtkami, dodaj migdały i porcjami mleko – tak by masa nie była zbyt rzadka. Ciasto wymieszaj i wykładaj do małych foremek na tartaletki, w środku każdej wykonaj wgłębienie, w którym umieść porcję przygotowanej wcześniej, schłodzonej masy jabłkowej. Tartaletki piecz 25-30 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku.

ocena:

Tartaletki migdałowe z jabłkiem

składniki

  • 300 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g migdałów
  • 5 żółtek
  • 50 ml mleka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 200 g masy jabłkowej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masę jabłkową zagotuj w rondelku, dodaj cynamon i trzymaj na ogniu kilka minut by odparowała z niej woda i stała się ona gęsta. Następnie odstaw ją do wystudzenia. Migdały rozdrobnij w mikserze lub moździerzu. Ciepłe masło zmiksuj z cukrem i żółtkami, dodaj migdały i porcjami mleko – tak by masa nie była zbyt rzadka. Ciasto wymieszaj i wykładaj do małych foremek na tartaletki, w środku każdej wykonaj wgłębienie, w którym umieść porcję przygotowanej wcześniej, schłodzonej masy jabłkowej. Tartaletki piecz 25-30 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję