menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Siekamy łososia w drobną kosteczkę lub skrobiemy nożem na pastę (leniwi wbrew sztuce i ze stratą dla smaku, mogą zemleć w maszynce), dolewamy oliwę i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę formujemy w kulę, układamy na talerzyku i spłaszczamy z góry dłonią. Dookoła układamy drobno posiekaną cebulkę i ogórek oraz ewentualnie kapary. Dekorujemy ćwiartkę cytryny i surowym żółtkiem.

ocena:

Tatar z łososia

składniki

-500 g świeżego łososia, można wymieszać łososia wędzonego ze świeżym lub łososia marynowanego
-4 cebule – najlepiej szalotki lub dymki
-2 małe ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe albo jeden świeży
-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-sok z 1 cytryny, sól, pieprz

Ewentualnie dodatki
-1 kurze żółtka, a jeszcze lepiej przepiórcze
-1 łyżeczka kaparów, ćwiartka cytryny
-przyprawa typu maggi, musztarda
-anchois

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Siekamy łososia w drobną kosteczkę lub skrobiemy nożem na pastę (leniwi wbrew sztuce i ze stratą dla smaku, mogą zemleć w maszynce), dolewamy oliwę i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Masę formujemy w kulę, układamy na talerzyku i spłaszczamy z góry dłonią. Dookoła układamy drobno posiekaną cebulkę i ogórek oraz ewentualnie kapary. Dekorujemy ćwiartkę cytryny i surowym żółtkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję