menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto  rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrajamy z niego kwadraty o boku 5–10 cm. Nakładamy na środek każdego z nich dowolnie wybrane owoce: wydrylowane śliwki, morele lub jabłka (nieobierane, ale bez gniazda nasiennego). Stąd różna wielkość kwadratów, zależy ona od rodzaju wybranych owoców. Połówki jabłek możemy posypać cynamonem, a śliwki lub morele, jeśli są kwaśne posypać odrobiną cukru. Sklejamy dokładnie przeciwległe rogi każdego kwadratu i brzegi. Smarujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220-240ºC. Takie ciasteczka możemy również przyrządzić z nadzieniem z różnych bakalii: mielonych migdałów, orzechów, zmieszanych z rodzynkami lub skórką pomarańczową. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

ocena:

Tobołki z owocami z ciasta francuskiego

składniki

  • 250 g ciasta francuskiego

Nadzienie

  • 300 g śliwek, jabłek, moreli itp.
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto  rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrajamy z niego kwadraty o boku 5–10 cm. Nakładamy na środek każdego z nich dowolnie wybrane owoce: wydrylowane śliwki, morele lub jabłka (nieobierane, ale bez gniazda nasiennego). Stąd różna wielkość kwadratów, zależy ona od rodzaju wybranych owoców. Połówki jabłek możemy posypać cynamonem, a śliwki lub morele, jeśli są kwaśne posypać odrobiną cukru. Sklejamy dokładnie przeciwległe rogi każdego kwadratu i brzegi. Smarujemy każde ciastko roztrzepanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 220-240ºC. Takie ciasteczka możemy również przyrządzić z nadzieniem z różnych bakalii: mielonych migdałów, orzechów, zmieszanych z rodzynkami lub skórką pomarańczową. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję