X

Czego szukasz?

Przepis
Słodkości

Toffi i „krówka”

Składniki

  • 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • 20 ml spirytusu
  • 60 g masła

Sposób przygotowania

Wkładamy puszkę mleka do garnka z wodą, tak żeby woda sięgała do połowy wysokości puszki. Gotujemy około 2 godzin. Po dwóch godzinach otwieramy puszkę i wyjmujemy krówkę. Jeżeli chcemy, żeby była bardziej płynna, gotujemy puszkę krócej, ale jeśli chcemy zrobić cukierki, to musimy gotować ją 2 godziny. Żeby zrobić toffi, ucieramy po ugotowaniu zawartość puszki z masłem oraz spirytusem. Wykładamy na talerz i wyrównujemy warstwę nożem. Po ostygnięciu kroimy zastygniętą masę na kawałki i zawijamy w celofan. Przechowujemy w zamkniętym pudełku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również