menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę solimy i pieprzymy, zalewamy sokiem z cytryny lub winem. Przygotowane płaty ryby układamy skórą do rozgrzanego grilla. Rybę dobrze jest posmarować olejem – nie będzie przywierać do grilla. Pieczemy w zależności od grubości płata od 5 do 10 minut. Po przełożeniu na drugą stronę pieczemy o połowę krócej. Jeżeli płaty są grubsze niż 5 cm, zawijamy je jeszcze w folię aluminiową i trzymamy dodatkowe 5 minut na grillu lub na skraju ogniska. Podajemy z sałatką z zimnych ziemniaków, a na rybie kładziemy pokrojoną w cząstki cytrynę i grudkę świeżego masła.

ocena:

Tołpyga (sandacz, karp) z grilla

składniki

  • 250 g wyfiletowanych płatów ryby, pokrojonych na porcje, na osobę
  • sok z 1 cytryny lub wytrawne białe wino
  • masło, olej
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna do dekoracji

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rybę solimy i pieprzymy, zalewamy sokiem z cytryny lub winem. Przygotowane płaty ryby układamy skórą do rozgrzanego grilla. Rybę dobrze jest posmarować olejem – nie będzie przywierać do grilla. Pieczemy w zależności od grubości płata od 5 do 10 minut. Po przełożeniu na drugą stronę pieczemy o połowę krócej. Jeżeli płaty są grubsze niż 5 cm, zawijamy je jeszcze w folię aluminiową i trzymamy dodatkowe 5 minut na grillu lub na skraju ogniska. Podajemy z sałatką z zimnych ziemniaków, a na rybie kładziemy pokrojoną w cząstki cytrynę i grudkę świeżego masła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję