menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety czyścimy z ości i kroimy na porcje szerokości około 5 cm. Mąkę, jaja i szczyptę soli miksujemy z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzewamy olej. Sprawdzamy, czy temperatura jest dostatecznie wysoka: ząbek czosnku wrzucony na olej powinien się szybko zarumienić. Czosnek usuwamy, bo nadaje potrawie gorzki smak. Filety maczamy w cieście i smażymy na patelni, zrumienione wyjmujemy i odkładamy do ogrzanej salaterki. Przygotowujemy sos: dymkę czyścimy, płuczemy i siekamy cebulki razem ze szczypiorem. Odlewamy część oleju z patelni, tak aby zostały 2 łyżki, podgrzewamy i wrzucamy imbir (świeży można zastąpić sproszkowanym: 2 łyżeczki proszku zalewamy wrzątkiem i wykorzystujemy sam napar) oraz pokrojoną dymkę i chwilę smażymy, mieszając. Następnie wlewamy wywar, ocet, połowę wina, słodzimy szczyptą cukru i mieszamy. Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną rozprowadzamy pozostałym winem i wlewamy do podgrzanej zawartości patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą czosnkową i cebulową oraz chilli i mieszamy, gotujemy około 1 minuty. Do gęstniejącego sosu wkładamy usmażone filety i dusimy około 10 minut. Filety podajemy polane sosem.

ocena:

Tołpyga w cieście

składniki

  • 1 kg tołpygy, karpia lub innej ryby słodkowodnej
  • 125 ml wywaru (może być z kostki)
  • 125 ml wody, 2 jaja
  • 125 ml białego octu winnego, 125 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki świeżego, pokrojonego imbiru
  • 3 cebulki dymki, 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki: chilli, soli czosnkowej, cebulowej
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 125 ml oleju, cukier, sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Filety czyścimy z ości i kroimy na porcje szerokości około 5 cm. Mąkę, jaja i szczyptę soli miksujemy z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Rozgrzewamy olej. Sprawdzamy, czy temperatura jest dostatecznie wysoka: ząbek czosnku wrzucony na olej powinien się szybko zarumienić. Czosnek usuwamy, bo nadaje potrawie gorzki smak. Filety maczamy w cieście i smażymy na patelni, zrumienione wyjmujemy i odkładamy do ogrzanej salaterki. Przygotowujemy sos: dymkę czyścimy, płuczemy i siekamy cebulki razem ze szczypiorem. Odlewamy część oleju z patelni, tak aby zostały 2 łyżki, podgrzewamy i wrzucamy imbir (świeży można zastąpić sproszkowanym: 2 łyżeczki proszku zalewamy wrzątkiem i wykorzystujemy sam napar) oraz pokrojoną dymkę i chwilę smażymy, mieszając. Następnie wlewamy wywar, ocet, połowę wina, słodzimy szczyptą cukru i mieszamy. Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną rozprowadzamy pozostałym winem i wlewamy do podgrzanej zawartości patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą czosnkową i cebulową oraz chilli i mieszamy, gotujemy około 1 minuty. Do gęstniejącego sosu wkładamy usmażone filety i dusimy około 10 minut. Filety podajemy polane sosem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję