menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozcieramy z mlekiem i łyżeczką cukru, dodajemy do mąki. Wbijamy jaja, dolewamy roztopione i przestudzone masło, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę i zatapiamy ją w wodzie. Ciasto powinno być całkowicie przykryte wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, dodajemy do niego cukier puder i cukier waniliowy. Jeszcze raz je wyrabiamy. Wkładamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Przed pieczeniem możemy do ciasta dodać bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową.

ocena:

Topielec

składniki

  • 700 g mąki (ok. 4 szklanek)
  • 100 g drożdży
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 g masła
  • 300 g cukru, może być cukier puder
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • ew. rodzynki i skórka pomarańczowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozcieramy z mlekiem i łyżeczką cukru, dodajemy do mąki. Wbijamy jaja, dolewamy roztopione i przestudzone masło, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę i zatapiamy ją w wodzie. Ciasto powinno być całkowicie przykryte wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, dodajemy do niego cukier puder i cukier waniliowy. Jeszcze raz je wyrabiamy. Wkładamy do formy posmarowanej masłem i pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku. Przed pieczeniem możemy do ciasta dodać bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję