X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Torcik migdałowy

Składniki

  • 300 g obranych, zmielonych migdałów
  • 450 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 25 ml wódki
  • pokruszone orzechy laskowe lub smażona skórka pomarańczowa
  • 1 andrut

Sposób przygotowania

Cukier gotujemy w rondelku z wodą (ok. 200 ml). Dodajemy zmielone migdały, sok z jednej cytryny, wódkę i posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową – 2 łyżki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, cały czas ją mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie smarujemy nią wafel i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 100ºC piekarnika. Z reszty cukru i sześciu łyżek wody robimy karmel i polewamy nim torcik.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również