menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier gotujemy w rondelku z wodą (ok. 200 ml). Dodajemy zmielone migdały, sok z jednej cytryny, wódkę i posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową – 2 łyżki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, cały czas ją mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie smarujemy nią wafel i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 100ºC piekarnika. Z reszty cukru i sześciu łyżek wody robimy karmel i polewamy nim torcik.

ocena:

Torcik migdałowy

składniki

  • 300 g obranych, zmielonych migdałów
  • 450 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 25 ml wódki
  • pokruszone orzechy laskowe lub smażona skórka pomarańczowa
  • 1 andrut

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cukier gotujemy w rondelku z wodą (ok. 200 ml). Dodajemy zmielone migdały, sok z jednej cytryny, wódkę i posiekane orzechy lub skórkę pomarańczową – 2 łyżki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje, cały czas ją mieszając. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie smarujemy nią wafel i wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 100ºC piekarnika. Z reszty cukru i sześciu łyżek wody robimy karmel i polewamy nim torcik.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję