X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Tort kanapkowy

Składniki

-pół bochenka białego chleba i paczka pumpernikla lub pół bochenka chleba razowego
-pęczek szczypiorku
-pęczek pietruszki
-różne pasty do smarowania

Sposób przygotowania

Tort kanapkowy możemy wykonać zarówno z jednego, jak i z kilku rodzajów pieczywa. Zasada jest taka, że jeśli pieczywo mieszamy (np.: białe i razowe), to dajemy jedną kromkę jasną i jedną ciemną na przemian. Najlepiej jest dobrać chleby foremkowe o kwadratowym przekroju. Z chlebów ścinamy skórkę, tak, żeby powstały z nich prostopadłościany o jednakowym przekroju. Następnie każdy kawałek chleba kroimy na kromki. Smarujemy kromki różnymi pastami, zlepiamy i obciążamy. Możemy wstawić tort do lodówki. Po ochłodzeniu wyrównujemy boki, jeśli jest taka potrzeba, smarujemy wybraną pastą lub masłem i obsypujemy boki zieleniną, lub mielonymi orzechami, ziarnami słonecznika itp. Wierzch ozdabiamy według uznania. Lub też tylko posypujemy wybranym składnikiem. Kroimy w plastry, tak, jak ciasto.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również