X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 9 jajek
  • 500 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 50 g gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby czyścimy, myjemy, kroimy w cienkie paski i dusimy na dwóch łyżkach masła. W trakcie duszenia dodajemy obraną i poszatkowaną cebulę, a na koniec odparowujemy, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz śmietaną. Mieszamy. Jaja ubijamy i dodajemy do nich sól, pieprz, natkę pietruszki. Smażymy 3 omlety. Każdy na małej łyżeczce masła. Wlewamy na rozgrzany tłuszcz masę jajeczną i smażymy najpierw na silnym ogniu, podnosząc brzegi, żeby rzadka masa mogła z wierzchu spłynąć pod spód. Gdy dół jest zrumieniony, a wierzch miękki, ale już trochę ścięty przekładamy omlet na talerz. Nakładamy na każdy omlety farsz grzybowy. Wierzch posypujemy startym serem i skrapiamy topionym masłem. Wkładamy omlet na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser na wierzchu się rozpuścił

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również