menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy naleśniki: miksujemy razem mąkę, mleko, jaja i sól. Możemy dodać łyżkę roztopionego masła lub oliwy. Po dokładnym zmiksowaniu odstawiamy ciasto na pół godziny. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Przypominam, że najlepiej smarować patelnię słoninką nabitą na widelec lub pędzelkiem zanurzanym w tłuszczu. Jeżeli dodaliśmy do ciasta masło lub oliwę, to w zasadzie nie musimy używać tłuszczu do smażenia. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. Przygotowujemy farsz. Celowo podałem takie ilości składników, żeby zastosować do przyrządzenia tortu jeden rodzaj farszu, ale zmieniając odpowiednio proporcje możemy zrobić tort z użyciem dwóch, czy trzech rodzaju nadzienia. Możemy na przykład przygotować nadzienie szpinakowe i osobno serowe (podobne, jak do ruskich pierogów). Farsz 1 – Szpinak rozmrażamy i przesmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Po odparowaniu dodajemy posiekane jajo na twardo. Farsz 2 – Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy cebulę na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy razem. Pod koniec smażenia doprawiamy. Możemy dodać oregano i bazylię. Farsz 3 – Biały ser wraz z rokpolem i ugotowanymi ziemniakami ucieramy lub mielimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy do sera, doprawiamy i mieszamy. Naleśniki smarujemy kolejno farszem lub farszami i układamy jeden na drugim. Na samym wierzchu powinien być czysty naleśnik, który posypujemy obficie  tartym żółtym serem. Wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15-20 minut. Oczywiście w przypadku tortów naleśnikowych zalecam wypróbowywanie różnych farszów. Jeżeli przyrządzimy ciasto deserowe, to możemy zrobić tort z owocami, konfiturą, czy białym serem na słodko. Zasada jest ta sama. Smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz, przekładamy nim naleśniki, Polewamy sosem śmietanowo-waniliowym, po czym zapiekamy tort w piekarniku. Podajemy tort na gorąco

ocena:

Tort z naleśników

składniki

  • #Ciasto:
  • 170 g mąki (ok. 1 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • sól
  • #Farsz 1
  • 1 kg szpinaku mrożonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • sól, pieprz
  • ew. 1 jajko ugotowane na twardo
  • #Farsz 2
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 30 ml oliwy
  • sól, pieprz
  • #Farsz 3
  • 450 g białego sera
  • 50 g rokpola
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz
  • #Na wierzch
  • 100 g tartego żółtego sera

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy naleśniki: miksujemy razem mąkę, mleko, jaja i sól. Możemy dodać łyżkę roztopionego masła lub oliwy. Po dokładnym zmiksowaniu odstawiamy ciasto na pół godziny. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu. Przypominam, że najlepiej smarować patelnię słoninką nabitą na widelec lub pędzelkiem zanurzanym w tłuszczu. Jeżeli dodaliśmy do ciasta masło lub oliwę, to w zasadzie nie musimy używać tłuszczu do smażenia. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz. Przygotowujemy farsz. Celowo podałem takie ilości składników, żeby zastosować do przyrządzenia tortu jeden rodzaj farszu, ale zmieniając odpowiednio proporcje możemy zrobić tort z użyciem dwóch, czy trzech rodzaju nadzienia. Możemy na przykład przygotować nadzienie szpinakowe i osobno serowe (podobne, jak do ruskich pierogów). Farsz 1 – Szpinak rozmrażamy i przesmażamy na maśle z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Po odparowaniu dodajemy posiekane jajo na twardo. Farsz 2 – Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy cebulę na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pomidory i smażymy razem. Pod koniec smażenia doprawiamy. Możemy dodać oregano i bazylię. Farsz 3 – Biały ser wraz z rokpolem i ugotowanymi ziemniakami ucieramy lub mielimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy do sera, doprawiamy i mieszamy. Naleśniki smarujemy kolejno farszem lub farszami i układamy jeden na drugim. Na samym wierzchu powinien być czysty naleśnik, który posypujemy obficie  tartym żółtym serem. Wkładamy tort do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 15-20 minut. Oczywiście w przypadku tortów naleśnikowych zalecam wypróbowywanie różnych farszów. Jeżeli przyrządzimy ciasto deserowe, to możemy zrobić tort z owocami, konfiturą, czy białym serem na słodko. Zasada jest ta sama. Smażymy naleśniki. Przygotowujemy farsz, przekładamy nim naleśniki, Polewamy sosem śmietanowo-waniliowym, po czym zapiekamy tort w piekarniku. Podajemy tort na gorąco

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję