menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Placki opiecz na suchej patelni grillowej. Nie jest to konieczne, ale wrapy ładniej się prezentują i mają fajny aromat. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój na podłużne ćwiartki, wytnij wodniste gniazda nasienne, następnie każda ćwiartkę podziel na 3 długie kawałki. Paprykę pokrój w paski. Sałatę podziel na liście, dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Łososia pokrój w mniejsze kawałki, posyp prażonymi ziarnami sezamu. Placki po kolei smaruj sosem czosnkowym, ułóż po 2 liście sałaty, porcję wędzonego łososia, 3 kawałki ogórka, kilka pasków papryki oraz startą marchewkę. Tortille zwiń w ścisły rulon, mocno dociskając placek przy rolowaniu. Im ciaśniej będzie zwinięty, tym lepiej będzie się potem kroił i nie będzie rozpadał się podczas jedzenia.

ocena:

Tortilla z wędzonym łososiem

składniki

  • 4 tortille
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • pół główki sałaty 
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • sos czosnkowy (ja użyłem Roleskiego)

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Placki opiecz na suchej patelni grillowej. Nie jest to konieczne, ale wrapy ładniej się prezentują i mają fajny aromat. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ogórka pokrój na podłużne ćwiartki, wytnij wodniste gniazda nasienne, następnie każda ćwiartkę podziel na 3 długie kawałki. Paprykę pokrój w paski. Sałatę podziel na liście, dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Łososia pokrój w mniejsze kawałki, posyp prażonymi ziarnami sezamu. Placki po kolei smaruj sosem czosnkowym, ułóż po 2 liście sałaty, porcję wędzonego łososia, 3 kawałki ogórka, kilka pasków papryki oraz startą marchewkę. Tortille zwiń w ścisły rulon, mocno dociskając placek przy rolowaniu. Im ciaśniej będzie zwinięty, tym lepiej będzie się potem kroił i nie będzie rozpadał się podczas jedzenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję