menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jedną z najsłynniejszych potraw świata jest Tournedos a’la Rossini. Nazwa pochodzi od nazwiska wybitnego kompozytora Gioacchino Rossiniego, autora m. in. oper: „Cyrulik sewilski” i „Wilhelma Tell”. Jego medaliony z polędwicy były podawane na grzankach z truflami (podobno Rossini preferował białe) oraz z brandy, porto i maderą. Moja propozycja jest bardziej swojska

Plaster polędwicy owijamy plastrem wędzonki i zawiązujemy namoczoną nicią bawełnianą. Z podanych składników (oprócz soli i pieprzu) przygotowujemy bejcę i smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (ponieważ polędwica jest delikatna i łatwo wchłania marynatę, to możemy ją trzymać w bejcy 2 godziny). Po wyjęciu z bejcy pieczemy polędwicę na rozgrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Grillujemy również boczne części naszego filet mignon, tak żeby wędzonka nabrała chrupkości. Na koniec befsztyk solimy i pieprzymy albo nakładamy na wierzch krążek masła ziołowego. Tournedos możemy przygotowywać w różnych bejcach: „na dziko”, na ostro, po azjatycku, a podawać z grzankami, ziemniakami lub ryżem.

ocena:

Tournedos a’la Rossini

składniki

Na jedną osobę:

  • 1 gruby plaster polędwicy wołowej – 150 g
  • 1 podłużny plaster surowego boczku, bekonu lub innej wędzonki

Bejca:

  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • łyżka ziół: oregano, szałwia, tymianek
  • szczypta rozmarynu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jedną z najsłynniejszych potraw świata jest Tournedos a’la Rossini. Nazwa pochodzi od nazwiska wybitnego kompozytora Gioacchino Rossiniego, autora m. in. oper: „Cyrulik sewilski” i „Wilhelma Tell”. Jego medaliony z polędwicy były podawane na grzankach z truflami (podobno Rossini preferował białe) oraz z brandy, porto i maderą. Moja propozycja jest bardziej swojska

Plaster polędwicy owijamy plastrem wędzonki i zawiązujemy namoczoną nicią bawełnianą. Z podanych składników (oprócz soli i pieprzu) przygotowujemy bejcę i smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce (ponieważ polędwica jest delikatna i łatwo wchłania marynatę, to możemy ją trzymać w bejcy 2 godziny). Po wyjęciu z bejcy pieczemy polędwicę na rozgrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. Grillujemy również boczne części naszego filet mignon, tak żeby wędzonka nabrała chrupkości. Na koniec befsztyk solimy i pieprzymy albo nakładamy na wierzch krążek masła ziołowego. Tournedos możemy przygotowywać w różnych bejcach: „na dziko”, na ostro, po azjatycku, a podawać z grzankami, ziemniakami lub ryżem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję