menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki. Do mąki wbijamy 3 całe jajka,solimy i wlewamy tyle wody gazowanej ,aby ciasto było gładkie – aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza,a ciasto przestanie przylepiać sie do ścianek miski podczas wyrabiania.Tarkę do klusek( Ja kupiłem sobie na Słowcji STRUCHADLO NA NOKY ) umieścić na garnku z osoloną wrzącą wodą.Ciasto przecieramy przez “oczka” na tarce.Gotować aż kluski wypłyną.Wyjąć sitkiem.Przelać wodą,aby ociekły. Wcześniej na patelni podsmażyć surowy wędzony boczek. Galuszki wymieszać z boczkiem posypać bryndzą. Galuszki można podawać do gulaszu ( bez boczku i bryndzy). Smacznego

ocena:

Tradicne halusky – Tradycyjne słowackie galuszki

składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • woda mineralna gazowana
  • sól
  • surowy wędzony boczek
  • bryndza

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki. Do mąki wbijamy 3 całe jajka,solimy i wlewamy tyle wody gazowanej ,aby ciasto było gładkie – aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza,a ciasto przestanie przylepiać sie do ścianek miski podczas wyrabiania.Tarkę do klusek( Ja kupiłem sobie na Słowcji STRUCHADLO NA NOKY ) umieścić na garnku z osoloną wrzącą wodą.Ciasto przecieramy przez “oczka” na tarce.Gotować aż kluski wypłyną.Wyjąć sitkiem.Przelać wodą,aby ociekły. Wcześniej na patelni podsmażyć surowy wędzony boczek. Galuszki wymieszać z boczkiem posypać bryndzą. Galuszki można podawać do gulaszu ( bez boczku i bryndzy). Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję