X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Trufle z koniakiem

Składniki

  • 5 dag miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 35 dag czekolady deserowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek rodzynek
  • 8 łyżek koniaku lub brandy
  • 3 łyżki kakao od obtaczania trufli

Sposób przygotowania

1. Kawę rozpuścić z 3 łyżkach świeżo zagotowanej wody i ostudzić

2. Rodzynki umyć, osączyć, zalać koniakiem i odstawić na 2 godziny.

3. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem

4. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

5. Do masy jajecznej dodawać porcjami czekoladę i kawę mieszając.

6. Na końcu włożyć rodzynki.

7. Wymieszać i odstawić aby masa ostygła i stężała.

8. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę czekoladową na grubość 2 cm i wstawić do lodówki na 2 godziny.

9. Ze stwardniałej masy wycinać kostki (2x2 cm) i obtoczyć w kakao.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również