X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Turbot a la Brillat-Savarin

Składniki

  • około 30 dag wypatroszonego turbota (na 1 osobę)
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • wywar: pęczek włoszczyzny bez kapusty, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania

Patroszymy turbota, robiąc nacięcie w okolicach skrzeli i wyjmując wnętrzności. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wylewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak by umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Dbamy w czasie pieczenia o uzupełnianie wywaru, a co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym na bazie zagęszczonego wywaru, np. koperkowym, a dodatkowo możemy podać sos zimny - proponuję kaparowy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również