menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Patroszymy turbota, robiąc nacięcie w okolicach skrzeli i wyjmując wnętrzności. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wylewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak by umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Dbamy w czasie pieczenia o uzupełnianie wywaru, a co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym na bazie zagęszczonego wywaru, np. koperkowym, a dodatkowo możemy podać sos zimny – proponuję kaparowy.

ocena:

Turbot a la Brillat-Savarin

składniki

  • około 30 dag wypatroszonego turbota (na 1 osobę)
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • wywar: pęczek włoszczyzny bez kapusty, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Patroszymy turbota, robiąc nacięcie w okolicach skrzeli i wyjmując wnętrzności. Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Na odpowiednio dużą blachę do pieczenia wylewamy odcedzony wywar i układamy kratkę, tak by umieszczona na niej ryba nie stykała się z wywarem. Wkładamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Dbamy w czasie pieczenia o uzupełnianie wywaru, a co jakiś czas układamy na rybie grudki masła. Rybę pieczemy w zależności od wielkości od 30 do 60 minut. Podajemy z sosem zrobionym na bazie zagęszczonego wywaru, np. koperkowym, a dodatkowo możemy podać sos zimny – proponuję kaparowy.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję