menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (3 minuty). Łososia, oczyszczone krewetki, śmietanę oraz jaja kurze miksujemy razem na jednolitą masę, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Nakładamy masę do miseczek posmarowanych oliwą, a te do brytfanki z gorącą wodą – powinna sięgać do połowy miseczek. Wsadzamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 20 minut. W międzyczasie, obieramy jaja przepiórcze, nastawiamy przecedzony wywar i zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Do wywaru dodajemy wino, napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu do wywaru dodajemy  przyprawy i koniak. Mieszamy, dodajemy kawior. Na półmisku układamy połówki jaj przepiórczych, malutkie kawałki plasterków cytryny i ostudzone wyjęte z foremek tymbaliki. Wylewamy na półmisek krzepnącą galaretę. Wstawiamy półmisek do lodówki.

ocena:

Tymbaliki wykwintne z kawiorem

składniki

  • 50 g czerwonego kawioru
  • 200 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 1 cytryna
  • 10 jajek przepiórczych
  • 100 g krewetek
  • 400 g fileta z łososia
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 25 ml brandy
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (3 minuty). Łososia, oczyszczone krewetki, śmietanę oraz jaja kurze miksujemy razem na jednolitą masę, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Nakładamy masę do miseczek posmarowanych oliwą, a te do brytfanki z gorącą wodą – powinna sięgać do połowy miseczek. Wsadzamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 20 minut. W międzyczasie, obieramy jaja przepiórcze, nastawiamy przecedzony wywar i zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Do wywaru dodajemy wino, napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu do wywaru dodajemy  przyprawy i koniak. Mieszamy, dodajemy kawior. Na półmisku układamy połówki jaj przepiórczych, malutkie kawałki plasterków cytryny i ostudzone wyjęte z foremek tymbaliki. Wylewamy na półmisek krzepnącą galaretę. Wstawiamy półmisek do lodówki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję