X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Tymbaliki wykwintne z kawiorem

Składniki

  • 50 g czerwonego kawioru
  • 200 ml wywaru z warzyw (może być z kostki)
  • 1 cytryna
  • 10 jajek przepiórczych
  • 100 g krewetek
  • 400 g fileta z łososia
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 25 ml brandy
  • 2 jajka kurze
  • 1 łyżka żelatyny
  • 250 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jaja przepiórcze gotujemy na twardo (3 minuty). Łososia, oczyszczone krewetki, śmietanę oraz jaja kurze miksujemy razem na jednolitą masę, dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Nakładamy masę do miseczek posmarowanych oliwą, a te do brytfanki z gorącą wodą – powinna sięgać do połowy miseczek. Wsadzamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC na 20 minut. W międzyczasie, obieramy jaja przepiórcze, nastawiamy przecedzony wywar i zalewamy żelatynę łyżką chłodnej wody. Do wywaru dodajemy wino, napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Po przestudzeniu do wywaru dodajemy  przyprawy i koniak. Mieszamy, dodajemy kawior. Na półmisku układamy połówki jaj przepiórczych, malutkie kawałki plasterków cytryny i ostudzone wyjęte z foremek tymbaliki. Wylewamy na półmisek krzepnącą galaretę. Wstawiamy półmisek do lodówki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również