menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotować w mundurkach ziemniaki, obrać z łupin, gdy ostygną pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka, cebulę, kiełbasę obrać i pokroić w kosteczkę. Połączyć cebulę z majonezem, dodać troszkę octu, sól, pieprz, dodać paprykę w proszku i jeżeli nie będzie zbyt kwaskowe dodać więcej octu. Powstałym sosem zalać wszystkie składniki i wymieszać. Pozostawić najlepiej na 1 dzień w lodówce. Sałatka ta jest w Turyngii przysmakiem świątecznym. Jest dodatkiem do grillowanej kiełbasy…. ….cóż..nie każdy je karpia, uszka barszcz.. Niektórzy jedzą sałatki kartoflane… Co kraj to obyczaj!..;)

ocena:

Typowa świąteczna niemiecka sałatka kartoflana

składniki

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 5-6 konserwowych ogórków
  • 150 g kiełbasy myśliwskiej
  • 1 kubek jogurtu
  • mały majonez np.Winiar
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • ocet

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ugotować w mundurkach ziemniaki, obrać z łupin, gdy ostygną pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka, cebulę, kiełbasę obrać i pokroić w kosteczkę. Połączyć cebulę z majonezem, dodać troszkę octu, sól, pieprz, dodać paprykę w proszku i jeżeli nie będzie zbyt kwaskowe dodać więcej octu. Powstałym sosem zalać wszystkie składniki i wymieszać. Pozostawić najlepiej na 1 dzień w lodówce. Sałatka ta jest w Turyngii przysmakiem świątecznym. Jest dodatkiem do grillowanej kiełbasy…. ….cóż..nie każdy je karpia, uszka barszcz.. Niektórzy jedzą sałatki kartoflane… Co kraj to obyczaj!..;)

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję