menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną i luzujemy z kości, (ze skóry i kości kurczaka, z dodatkiem kości wołowej, możemy ugotować potrzebny nam bulion).
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora w górną część, 1 kawałek w mniejszą dolną część) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka ze wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy udka przez 20 – 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem, a oliwki krajamy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory. Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.
Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
Danie możemy podawać na gorąco, lub po wystudzeniu, pokrajane w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypane grubo mielonym pieprzem i skropine vinaigrette.

ocena:

Udka drobiowe nadziewane pomidorami

składniki

  • 4 tylne ćwiartki dużego kurczaka
  • 12 połówek suszonego marynowanego w oleju pomidora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 średnie pomidory
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowo – wołowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 12 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną i luzujemy z kości, (ze skóry i kości kurczaka, z dodatkiem kości wołowej, możemy ugotować potrzebny nam bulion).
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora w górną część, 1 kawałek w mniejszą dolną część) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka ze wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy udka przez 20 – 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem, a oliwki krajamy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory. Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.
Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
Danie możemy podawać na gorąco, lub po wystudzeniu, pokrajane w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypane grubo mielonym pieprzem i skropine vinaigrette.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję