menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Udka wyfiletować z kości i lekko natrzeć solą, Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać wino z 4 łyżkami oliwy i octem, dodać rozmaryn i zielony pieprz. Zalać marynatą udka (muszą być przykryte) i marynować w lodówce około 6-8 godzin. Wyjąć z marynaty i w miejsce kości włożyć suszone marynowane pomidory, zawinąć i spiąć wykałaczką. Rozgrzać grill do około 200*C i opiec mięso z wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować około 30-40 minut (wnętrze udka musi osiągnąć temperaturę około 80*C). Paprykę pokrajać w pierścionki (oczyścić z pestek) a cebulę w półtalarki. Z pomidora zdjąć skórę i dokładnie rozmiksować z pozostałym z marynaty zielonym pieprzem. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wrzucić paprykę z cebulą i “zeszklić“. Dodać rozmiksowanego pomidora i podlewając pozostałą marynatą dusić do momentu całkowitego odparowania płynu, aż papryka pozostanie w bardzo gęstym sosie. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Upieczone udka można przykryć papryką lub podawać oddzielnie. Smacznego

ocena:

Udka faszerowane z papryką

składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka jabłkowego octu
  • 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 6 suszonych marynowanych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 3 średnie papryki
  • 1 świeży pomidor
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Udka wyfiletować z kości i lekko natrzeć solą, Przygotować marynatę: dokładnie wymieszać wino z 4 łyżkami oliwy i octem, dodać rozmaryn i zielony pieprz. Zalać marynatą udka (muszą być przykryte) i marynować w lodówce około 6-8 godzin. Wyjąć z marynaty i w miejsce kości włożyć suszone marynowane pomidory, zawinąć i spiąć wykałaczką. Rozgrzać grill do około 200*C i opiec mięso z wszystkich stron. Zmniejszyć temperaturę do średniej i grillować około 30-40 minut (wnętrze udka musi osiągnąć temperaturę około 80*C). Paprykę pokrajać w pierścionki (oczyścić z pestek) a cebulę w półtalarki. Z pomidora zdjąć skórę i dokładnie rozmiksować z pozostałym z marynaty zielonym pieprzem. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, wrzucić paprykę z cebulą i “zeszklić“. Dodać rozmiksowanego pomidora i podlewając pozostałą marynatą dusić do momentu całkowitego odparowania płynu, aż papryka pozostanie w bardzo gęstym sosie. W miarę potrzeby doprawić solą i pieprzem. Upieczone udka można przykryć papryką lub podawać oddzielnie. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję