menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i odstawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin). Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6–7 minut z każdej strony. Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest posmarować udka dodatkowo przygotowanym tłuszczem (masłem lub olejem) z przyprawami, żeby powierzchnia się nie spaliła, a skórka nabrała chrupkości. Takie udka możemy przygotować również na patelni lub w piekarniku.

ocena:

Udka kurczaka w sosie jogurtowym

składniki

  • 1-2 pałki z kurczaka na osobę
    #Bejca
  • sok z połowy cytryny
  • 50–70 ml jogurtu naturalnego
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 30 ml oleju
  • sól, pieprz, szczypta curry

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Z podanych składników przyrządzamy bejcę. Cebulkę kroimy w kostkę, a szczypior siekamy i odstawiamy na później. Jak zwykle mięso smarujemy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin). Układamy udka na rozgrzanym grillu i grillujemy po 6–7 minut z każdej strony. Na kilka minut przed zakończeniem grillowania dobrze jest posmarować udka dodatkowo przygotowanym tłuszczem (masłem lub olejem) z przyprawami, żeby powierzchnia się nie spaliła, a skórka nabrała chrupkości. Takie udka możemy przygotować również na patelni lub w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję