menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek i bazylię drobno posiekaj – 4 posiekane ząbki czosnku zostaw do sosu. Ser rozdrobnij widelcem lub blenderem, dodaj czosnek, bazylię i wymieszaj całość na jednolitą masę. Udka przypraw solą oraz pieprzem. Na każdym udku wąskim nożem podważaj skórę i upychaj pod nią jak najwięcej masy serowej. Tak przygotowane udka piecz 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Ogórki obierz ze skóry, zetrzyj na tarce na plastry, oprósz odrobiną soli i po 5 minutach odcedź z nadmiaru płynu. Jogurt połącz z oliwą, ogórkami, koperkiem, pozostałym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Sos dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Udka podawaj z sosem tzatziki.

ocena:

Udka z chrupiącą serową skórką i sosem tzatziki

składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 100 g sera typu feta
  • 10 ząbki czosnku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • pęczek bazylii
  • 150 g ogórków
  • 400– 500 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 50 ml oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek i bazylię drobno posiekaj – 4 posiekane ząbki czosnku zostaw do sosu. Ser rozdrobnij widelcem lub blenderem, dodaj czosnek, bazylię i wymieszaj całość na jednolitą masę. Udka przypraw solą oraz pieprzem. Na każdym udku wąskim nożem podważaj skórę i upychaj pod nią jak najwięcej masy serowej. Tak przygotowane udka piecz 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Ogórki obierz ze skóry, zetrzyj na tarce na plastry, oprósz odrobiną soli i po 5 minutach odcedź z nadmiaru płynu. Jogurt połącz z oliwą, ogórkami, koperkiem, pozostałym czosnkiem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Sos dopraw do smaku sola oraz pieprzem. Udka podawaj z sosem tzatziki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję