menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Agrest umyć, osuszyć na ściereczce i wydrylować. Liście wiśni umyć, odłożyć 10 sztuk, a pozostałe zalać dwiema szklankami wody i zagotować. Wrzącym płynem wraz z liśćmi zalać agrest, gdy ostygnie, wstawić na noc na parter lodówki. Rano odlać dwie szklanki płynu, dodać cukier, zagotować, dodać agrest ( bez liści) i gotować na najmniejszym ogniu 15 min. aż agrest stanie się przezroczysty. Dodać odłożone wcześniej liście wiśni. Gorącą konfiturę wraz z liśćmi przełożyć do słoików i szczelnie obwiązać celofanem. Bardzo smaczna konfitura chociaż dość pracochłonna.

ocena:

Ukraińska konfitura z agrestu

składniki

  • 5 szklanek niezupełnie dojrzałego agrestu
  • 7 szklanek cukru
  • 2 garści świeżych liści wiśni
  • 2 szklanki wody

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Agrest umyć, osuszyć na ściereczce i wydrylować. Liście wiśni umyć, odłożyć 10 sztuk, a pozostałe zalać dwiema szklankami wody i zagotować. Wrzącym płynem wraz z liśćmi zalać agrest, gdy ostygnie, wstawić na noc na parter lodówki. Rano odlać dwie szklanki płynu, dodać cukier, zagotować, dodać agrest ( bez liści) i gotować na najmniejszym ogniu 15 min. aż agrest stanie się przezroczysty. Dodać odłożone wcześniej liście wiśni. Gorącą konfiturę wraz z liśćmi przełożyć do słoików i szczelnie obwiązać celofanem. Bardzo smaczna konfitura chociaż dość pracochłonna.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję