menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki obieramy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Zalewamy częścią wywaru i gotujemy. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy pozostałym wywarem i też gotujemy. Dodajemy ogórki i śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, podgotowujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Dobrze jest dodać do zupy koper, taki do kiszenia ogórków (w zimie ze słoika z kiszonymi ogórkami). Daje piękny aromat.

ocena:

Ulubiona zupa ogórkowa według Macieja Kuronia

składniki

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 600 g ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła
  • 4 ziemniaki
  • 125 ml śmietany
  • 500 g ziemniaków
  • koperek, sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ogórki obieramy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle. Zalewamy częścią wywaru i gotujemy. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy pozostałym wywarem i też gotujemy. Dodajemy ogórki i śmietanę wymieszaną dokładnie z mąką, podgotowujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku. Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Dobrze jest dodać do zupy koper, taki do kiszenia ogórków (w zimie ze słoika z kiszonymi ogórkami). Daje piękny aromat.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję