menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Zalewamy grzyby letnią wodą i odstawiamy na 2 godziny.. Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Dodaj posiekaną kapustę. Całość wymieszaj. Studzimy. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy okręgi za pomocą kieliszka. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.

ocena:

Uszka z grzybami do barszczu

składniki

Ciasto:
-500 g mąki (ok. 3 szklanek)
-1 jajko
-sól
Farsz:
-70 g suszonych grzybów podgrzybków
-300 g kapusty kiszonej
-2 łyżki masła
-1 cebula

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Zalewamy grzyby letnią wodą i odstawiamy na 2 godziny.. Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Dodaj posiekaną kapustę. Całość wymieszaj. Studzimy. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy okręgi za pomocą kieliszka. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję