menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z cukrem, gdy mamy już puszystą, białą masę, to powoli dodajemy makę, a na koniec zmielone migdały, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przygotowujemy wałki o średnicy 3 cm. Każdy wałek ciasta zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładam do lodówki na godzinę. Po godzinie wyciągamy jeden wałek ciasta i kroimy go w plasterki o grubości 0,5 cm. Z każdego plasterka formujemy wałeczek i zaginamy go tak, żeby nadać mu kształt rogalika. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut  w temp. 200°C. W tym czasie przygotowujemy z kolejnego wałka ciasta nową porcję rogalików. Układamy je na papierze pergaminowym, który zsuniemy później na pustą blachę. Po ostygnięciu układamy ciasteczka delikatnie w pudełku lub na talerzu i posypujemy cukrem pudrem

ocena:

Vanilkove rohlicky – waniliowe rogaliki

składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka zmielonych lub posiekanych obranych migdałów
  • cukier lub aromat waniliowy
  • pół łyżki soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Masło ucieramy z cukrem, gdy mamy już puszystą, białą masę, to powoli dodajemy makę, a na koniec zmielone migdały, cukier waniliowy i sól. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przygotowujemy wałki o średnicy 3 cm. Każdy wałek ciasta zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładam do lodówki na godzinę. Po godzinie wyciągamy jeden wałek ciasta i kroimy go w plasterki o grubości 0,5 cm. Z każdego plasterka formujemy wałeczek i zaginamy go tak, żeby nadać mu kształt rogalika. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut  w temp. 200°C. W tym czasie przygotowujemy z kolejnego wałka ciasta nową porcję rogalików. Układamy je na papierze pergaminowym, który zsuniemy później na pustą blachę. Po ostygnięciu układamy ciasteczka delikatnie w pudełku lub na talerzu i posypujemy cukrem pudrem

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję