menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Seler i por oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa i ziemniaki zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.  Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy, a po wystudzeniu miksujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zupę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem.

ocena:

Vichysoisse

składniki

  • 1,5 1 wywaru mięsnego (najlepiej z cielęciny)
  • 150 g białej części pora
  • 150 g selera naciowego
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 30 dag ziemniaków
  • biały pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Seler i por oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa i ziemniaki zalewamy wywarem i gotujemy na małym ogniu około 20 minut.  Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy, a po wystudzeniu miksujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Zupę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję