menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki. Móżdżek moczymy w wodzie przez pół godziny, następnie płuczemy i usuwamy błony. Kroimy. Cebulę obieramy i siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy móżdżek i smażymy razem 5–8 minut, pod koniec dodajemy jeszcze jajo, śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i zasmażamy. Przystępujemy do przygotowywania pasztecików. Połowę krążków wykrojonych z ciasta smarujemy białkiem na całej powierzchni. W drugiej połowie wycinamy kieliszkiem lub mniejszą foremką małe krążki w środku. Powstałe obrączki układamy na duże krążki, smarujemy roztrzepanym jajem, pieczemy 10 minut w temperaturze 200ºC. Pieczemy również małe krążki, smarując je wcześniej jajem. Do środka pasztecików nakładamy gorący farsz i przykrywamy małymi pokrywkami z ciasta. Możemy podać polane usmażoną na maśle tartą bułką.

ocena:

Vol-au-vent z móżdżkiem

składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego lub:

Ciasto maślane

  • 250 g masła
  • 50 g mąki
  • #Ciasto podstawowe
  • 250 g mąki
  • 50 g masła
  • 125 ml wody
  • pół łyżki octu

Farsz

  • 400 g móżdżku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zagniatamy ciasto podstawowe z mąki, octu i wody. Ciasto powinno mieć konsystencję, jak na pierogi, w razie gdy jest za gęste możemy dodać łyżkę wody. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Mąkę na ciasto maślane przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę, również wkładamy do lodówki. Po upływie godziny przystępujemy do wyrabiania ciasta francuskiego. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy, nakładamy na nie ciasto maślane. Składamy oba ciasta w kopertę. Wałkujemy, nadając kształt prostokąta, składamy na 3 części, zawijamy w serwetkę i chowamy do lodówki. Powtarzamy wałkowanie co 15–20 minut jeszcze 5 razy. Na koniec wałkujemy ciasto na grubość pół cm i wykrawamy szklanką albo foremką krążki. Móżdżek moczymy w wodzie przez pół godziny, następnie płuczemy i usuwamy błony. Kroimy. Cebulę obieramy i siekamy, smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy móżdżek i smażymy razem 5–8 minut, pod koniec dodajemy jeszcze jajo, śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy i zasmażamy. Przystępujemy do przygotowywania pasztecików. Połowę krążków wykrojonych z ciasta smarujemy białkiem na całej powierzchni. W drugiej połowie wycinamy kieliszkiem lub mniejszą foremką małe krążki w środku. Powstałe obrączki układamy na duże krążki, smarujemy roztrzepanym jajem, pieczemy 10 minut w temperaturze 200ºC. Pieczemy również małe krążki, smarując je wcześniej jajem. Do środka pasztecików nakładamy gorący farsz i przykrywamy małymi pokrywkami z ciasta. Możemy podać polane usmażoną na maśle tartą bułką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję