menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto francuskie Do przesianej mąki dodać połowę masła w małych kawałkach, posiekać nożem. Ciasto polać osoloną wodą i zagnieść gładkie ciasto. Wywałkować na kształt prostokąta o boku 20 na 15 cm. Połowę prostokąta posmarować pozostałym masłem, złożyć obie połówki i dobrze przycisnąć. Powtórnie wywałkować. Złożyć trzykrotnie, zawinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić na parter lodówki na 2 godz. Wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtórzyć dwukrotnie. Obecnie znacznie łatwiej jest kupić gotowe, zamrożone ciasto francuskie. 30 dag ciasta francuskiego wywałkować, wyciąć krążek o śred. 20 cm i położyć go na natłuszczonej blasze. Na krążek położyć talerzyk o śred. ok. 15 cm ,obrysować nożem i naciąć do połowy grubości ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min. Wyrośnięty środek ciasta odciąć nożem i użyć jako pokrywkę. We wgłębienie ciasta nałożyć przygotowaną gorącą wołowinę, przykryć pokrywką z ciasta, podawać najlepiej z sosem grzybowym ( w Anglii podaje się z pieczarkowym).

Przygotowanie farszu Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu, dodać mięso i smażyć mieszając. Kiedy mięso się zrumieni, posolić, wlać połowę wina wymieszanego z wodą, dodać majeranek i kminek, dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu pod koniec gotowania dodać sparzony i pokrojony pomidor zalać resztką wina, dusić do miękkości.

ocena:

Vol–au–vent z wołowiną Agathy Christie

składniki

Ciasto francuskie

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • szklanka lub trochę więcej wody
  • sól

Farsz

  • 500 g wołowiny (pierwsza krzyżowa)
  • duża cebula
  • 1 pomidor
  • łyżka smalcu
  • kminek
  • majeranek
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ciasto francuskie Do przesianej mąki dodać połowę masła w małych kawałkach, posiekać nożem. Ciasto polać osoloną wodą i zagnieść gładkie ciasto. Wywałkować na kształt prostokąta o boku 20 na 15 cm. Połowę prostokąta posmarować pozostałym masłem, złożyć obie połówki i dobrze przycisnąć. Powtórnie wywałkować. Złożyć trzykrotnie, zawinąć w wilgotną ściereczkę i odstawić na parter lodówki na 2 godz. Wałkowanie, składanie i chłodzenie ciasta powtórzyć dwukrotnie. Obecnie znacznie łatwiej jest kupić gotowe, zamrożone ciasto francuskie. 30 dag ciasta francuskiego wywałkować, wyciąć krążek o śred. 20 cm i położyć go na natłuszczonej blasze. Na krążek położyć talerzyk o śred. ok. 15 cm ,obrysować nożem i naciąć do połowy grubości ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min. Wyrośnięty środek ciasta odciąć nożem i użyć jako pokrywkę. We wgłębienie ciasta nałożyć przygotowaną gorącą wołowinę, przykryć pokrywką z ciasta, podawać najlepiej z sosem grzybowym ( w Anglii podaje się z pieczarkowym).

Przygotowanie farszu Mięso pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać i podsmażyć na smalcu, dodać mięso i smażyć mieszając. Kiedy mięso się zrumieni, posolić, wlać połowę wina wymieszanego z wodą, dodać majeranek i kminek, dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu pod koniec gotowania dodać sparzony i pokrojony pomidor zalać resztką wina, dusić do miękkości.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję