menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mikserem ubić najpierw białka z 5 jaj, następnie dodawać po 1 żółtku i 2 łyżki cukru do wyczerpania składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, cały czas miksując. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać masę, i piec około 1/2 godziny do 40 minut w piekarniku nagrzanym już do 180 stopni. (czas pieczenia zależy od piekarnika, trudno mi ocenić ten czas, więc trzeba sprawdzić patyczkiem, jak będzie suchy, to upieczony) Ciasto ostudzić.  

KREM: Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Margarynę dobrze utrzeć z cukrem dodając po łyżce zimnego budyniu (ja gotuję budyń z odpowiednią ilością cukru potrzebną do kremu, wtedy pozostaje mi tylko ukręcić margarynę dodając słodki już budyń) Masę dokładnie ukręcić, by nie było grudek.

WYKONANIE: Zimną W-Z przekrawamy na 2 “placki”, jedną część wkładamy na dno tortownicy i nasączamy alkoholem – około 1/2 szklanki na jedną część – następnie smarujemy połową (no, ciut więcej) kremu i przykładamy nasączoną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą na dużych oczkach tarki (jarzynówka) mleczną czekoladą. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do drugiego dnia.

UWAGA: W-Z możemy przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem zagęszczacza, lub żelatyną (rozpuszczoną wg przepisu w zależności od ilości dodanej śmietany) Można również dodać wiśnie z kompotu-wyłożyć je na pierwszy krążek, na to bita śmietana z ‘zagęszczaczem” jakim kto lubi.

ocena:

W-Z najlepsza na świecie

składniki

Ciasto

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki stołowe KAKAO (ciemne)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

  • 1 budyń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 margaryna KASIA

Dodatek

  • mleczna czekolada
    wódka do nasączenia

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mikserem ubić najpierw białka z 5 jaj, następnie dodawać po 1 żółtku i 2 łyżki cukru do wyczerpania składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, cały czas miksując. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać masę, i piec około 1/2 godziny do 40 minut w piekarniku nagrzanym już do 180 stopni. (czas pieczenia zależy od piekarnika, trudno mi ocenić ten czas, więc trzeba sprawdzić patyczkiem, jak będzie suchy, to upieczony) Ciasto ostudzić.  

KREM: Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Margarynę dobrze utrzeć z cukrem dodając po łyżce zimnego budyniu (ja gotuję budyń z odpowiednią ilością cukru potrzebną do kremu, wtedy pozostaje mi tylko ukręcić margarynę dodając słodki już budyń) Masę dokładnie ukręcić, by nie było grudek.

WYKONANIE: Zimną W-Z przekrawamy na 2 “placki”, jedną część wkładamy na dno tortownicy i nasączamy alkoholem – około 1/2 szklanki na jedną część – następnie smarujemy połową (no, ciut więcej) kremu i przykładamy nasączoną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą na dużych oczkach tarki (jarzynówka) mleczną czekoladą. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do drugiego dnia.

UWAGA: W-Z możemy przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem zagęszczacza, lub żelatyną (rozpuszczoną wg przepisu w zależności od ilości dodanej śmietany) Można również dodać wiśnie z kompotu-wyłożyć je na pierwszy krążek, na to bita śmietana z ‘zagęszczaczem” jakim kto lubi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję