menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy z żółtek i cukru pudru kogel – mogel, dodajemy masło i ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę, mąkę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Do prostokątnej lub kwadratowej, ciepłej formy (najlepiej teflonowej), nakładamy po 1 łyżce stołowej ciasta, rozsmarowujemy je (bardziej rozlewamy, jak przy naleśnikach) i pieczemy dosłownie 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy formę i studzimy. Jeżeli nie mamy formy teflonowej, to używamy zwykłej, którą smarujemy tłuszczem, podobnie jak naleśniki, co dwa pieczenia.

ocena:

Wafle

składniki

  • 200 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
  • 500 ml śmietany 30%
  • 6 jajek

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ucieramy z żółtek i cukru pudru kogel – mogel, dodajemy masło i ucieramy, aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę, mąkę, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Do prostokątnej lub kwadratowej, ciepłej formy (najlepiej teflonowej), nakładamy po 1 łyżce stołowej ciasta, rozsmarowujemy je (bardziej rozlewamy, jak przy naleśnikach) i pieczemy dosłownie 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy formę i studzimy. Jeżeli nie mamy formy teflonowej, to używamy zwykłej, którą smarujemy tłuszczem, podobnie jak naleśniki, co dwa pieczenia.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję