menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Moimi ulubionymi warzywami, które w ten sposób przygotowuję, są młode pory, a dokładnie ich białe części. W ten sam sposób można też przyrządzać inne warzywa (kalafior, brokuły, buraczki, karczochy). Pory czyścimy, myjemy, odkrawamy białe części i nacinamy boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotujemy 3-5 minut w małej ilości wody z solą (jeszcze lepiej gotować pory na parze 6 do 10 minut). Dokładnie obsuszamy. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodajemy sok z cytryny i dolewamy po kropelce oliwę. Wystudzone pory układamy na talerzu i polewamy sosem winegret (przepis znajdziecie Państwo w dziale Sosy). Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera. Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia – są wtedy jeszcze lepsze, niż od razu po przygotowaniu.

ocena:

Warzywa gotowane z sosem winegret

składniki

  • 2-3 młode pory na osobę (tylko białe części)
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego ostrego sera
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Moimi ulubionymi warzywami, które w ten sposób przygotowuję, są młode pory, a dokładnie ich białe części. W ten sam sposób można też przyrządzać inne warzywa (kalafior, brokuły, buraczki, karczochy). Pory czyścimy, myjemy, odkrawamy białe części i nacinamy boki, żeby wypłukać zanieczyszczenia. Następnie gotujemy 3-5 minut w małej ilości wody z solą (jeszcze lepiej gotować pory na parze 6 do 10 minut). Dokładnie obsuszamy. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, pieprzem i szczyptą cukru, dodajemy sok z cytryny i dolewamy po kropelce oliwę. Wystudzone pory układamy na talerzu i polewamy sosem winegret (przepis znajdziecie Państwo w dziale Sosy). Dobrze jest posypać je odrobiną startego parmezanu lub innego startego sera. Pory w sosie winegret można przechować w lodówce do następnego dnia – są wtedy jeszcze lepsze, niż od razu po przygotowaniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję