menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wraz z Unią nadeszły wprawdzie czasy całorocznych nowalijek, ale co to za nowalijki! Czy można tak nazwać plastikowe, bezsmakowe warzywa i owoce, które w życiu słońca nie widziały? Te identyczne wyglądem, rozmiarem i niestety aromatem mutanty sprowadzane z zamorskich krajów? Wszystkie wyglądają, jakby nie przymierzając wyszły z jednej matrycy, z jednej Królowej Matki. Na szczęście powoli, powolutku nadeszły nasze słodkie, pachnące truskawki, sałaty, rzodkiewki, szczypiorki, a za chwilę dojdą moje ukochane pomidory. Zielono na kanapkach, zielono w salaterkach z sałatkami, „chłodnikowo” w miseczce na zupę, truskawkowo na deser. Do młodych warzyw najlepszy jest sos okrzyknięty mianem polskiego… czyli nasza tarta bułeczka na maśle. Do dzisiejszego dnia warzywa podawane w paryskich restauracjach w sosie a’la polonaise, to po prostu ugotowane jarzynki polane tartą bułeczką…

Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na maśle. Możemy sobie zaserwować w ten sposób dodatkowo młodą marchewkę, fasolkę szparagową, kalarepkę, brokuły, kalafiory, zielony groszek, pory i inne pyszne warzywa, jakie tylko przyjdą nam do głowy. Ważne jest żeby przygotować sobie na każdy kilogram świeżych warzyw około 100 g masła i 2 łyżki tartej bułki. Całość można dodatkowo posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Fantastyczne na świeżym powietrzu z kwaśnym mlekiem!

ocena:

Warzywa gotowane z tartą bułeczką

składniki

  • do wyboru: pory, kalafior, szparagi, kapusta włoska, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kalarepka,
  • brokuły, zielony groszek
  • bułka tarta
  • masło
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wraz z Unią nadeszły wprawdzie czasy całorocznych nowalijek, ale co to za nowalijki! Czy można tak nazwać plastikowe, bezsmakowe warzywa i owoce, które w życiu słońca nie widziały? Te identyczne wyglądem, rozmiarem i niestety aromatem mutanty sprowadzane z zamorskich krajów? Wszystkie wyglądają, jakby nie przymierzając wyszły z jednej matrycy, z jednej Królowej Matki. Na szczęście powoli, powolutku nadeszły nasze słodkie, pachnące truskawki, sałaty, rzodkiewki, szczypiorki, a za chwilę dojdą moje ukochane pomidory. Zielono na kanapkach, zielono w salaterkach z sałatkami, „chłodnikowo” w miseczce na zupę, truskawkowo na deser. Do młodych warzyw najlepszy jest sos okrzyknięty mianem polskiego… czyli nasza tarta bułeczka na maśle. Do dzisiejszego dnia warzywa podawane w paryskich restauracjach w sosie a’la polonaise, to po prostu ugotowane jarzynki polane tartą bułeczką…

Podaje się w ten sposób za granicą: pory, kalafiory, szparagi i kapustę włoską ugotowane w lekko posolonej i osłodzonej do smaku wodzie. Po ugotowaniu do miękkości i odcedzeniu, warzywa polewa się na półmisku drobno utartą bułką, podrumienioną na maśle. Możemy sobie zaserwować w ten sposób dodatkowo młodą marchewkę, fasolkę szparagową, kalarepkę, brokuły, kalafiory, zielony groszek, pory i inne pyszne warzywa, jakie tylko przyjdą nam do głowy. Ważne jest żeby przygotować sobie na każdy kilogram świeżych warzyw około 100 g masła i 2 łyżki tartej bułki. Całość można dodatkowo posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem. Fantastyczne na świeżym powietrzu z kwaśnym mlekiem!

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję