menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa myjemy. Kalafiora dzielimy na różyczki, cykorie lub pory blanszujemy, tzn.: wrzucamy je na 2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy. Przystępujemy do wykonania sosu beszamelowego: z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając, dolewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy: różyczki kalafiora, pory owinięte plastrami szynki, cykorię owiniętą plastrami szynki. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 200ºC przez 20–30 minut (kalafiora zapiekamy krócej).

ocena:

Warzywa pod beszamelem

składniki

  • kalafior lub 500 g białych
  • części pora lub 500 g cykorii
  • 150 g szynki
  • 50 g utartego ostrego żółtego sera
  • 500 ml mleka
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz,

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Warzywa myjemy. Kalafiora dzielimy na różyczki, cykorie lub pory blanszujemy, tzn.: wrzucamy je na 2 minuty do wrzącej wody. Odcedzamy. Przystępujemy do wykonania sosu beszamelowego: z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy mleko i gotujemy cały czas mieszając, dolewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy: różyczki kalafiora, pory owinięte plastrami szynki, cykorię owiniętą plastrami szynki. Całość zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 200ºC przez 20–30 minut (kalafiora zapiekamy krócej).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję