menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy warzywa: myjemy je, cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, pomidorom obcinamy „czapeczki”, czyścimy kapelusze pieczarek. Wydrążamy miąższ z warzyw i siekamy go. Mieszamy z tartym, żółtym serem, tartą bulką, czosnkiem, posiekanym i utartym z odrobiną soli oraz olejem. Otrzymany farsz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i napełniamy nim warzywa. Boczek kroimy w cienkie plasterki, którymi owijamy nafaszerowane warzywa. Spinamy wykałaczką, a następnie układamy w rondlu i podlewamy wywarem wymieszanym z winem. Dusimy w rondlu przez mniej więcej 40 minut.

ocena:

Warzywa ze szpinakiem

składniki

  • 4 cukinie
  • 6 kapeluszy pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 kg szpinaku
  • 150 g boczku wędzonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • 6-7 łyżek tartej bułki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 250 ml wywaru mięsnego (może być z kostki)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Przygotowujemy warzywa: myjemy je, cukinie przekrawamy wzdłuż na połówki, pomidorom obcinamy „czapeczki”, czyścimy kapelusze pieczarek. Wydrążamy miąższ z warzyw i siekamy go. Mieszamy z tartym, żółtym serem, tartą bulką, czosnkiem, posiekanym i utartym z odrobiną soli oraz olejem. Otrzymany farsz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i napełniamy nim warzywa. Boczek kroimy w cienkie plasterki, którymi owijamy nafaszerowane warzywa. Spinamy wykałaczką, a następnie układamy w rondlu i podlewamy wywarem wymieszanym z winem. Dusimy w rondlu przez mniej więcej 40 minut.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję