X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Wątróbka cielęca szpikowana słoniną

Składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 150 g słoniny
  • 1 cebula
  • 5 jagód jałowca
  • 1 marchewka, 1 pietruszka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wątrobę myjemy, osuszamy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy w plastry. Słoninę kroimy w słupki i zamrażamy, potem szpikujemy nimi wątróbkę, oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy wątróbkę na tłuszczu, aż do zrumienienia. Cebulę oraz jarzyny obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jarzyny ucieramy na grubej tarce. Krótko przesmażamy. W rondelku układamy: wątróbkę, jarzyny, a potem zalewamy wszystko śmietaną i wywarem z rozgniecionymi jagodami jałowca. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również