menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątrobę myjemy, osuszamy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy w plastry. Słoninę kroimy w słupki i zamrażamy, potem szpikujemy nimi wątróbkę, oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy wątróbkę na tłuszczu, aż do zrumienienia. Cebulę oraz jarzyny obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jarzyny ucieramy na grubej tarce. Krótko przesmażamy. W rondelku układamy: wątróbkę, jarzyny, a potem zalewamy wszystko śmietaną i wywarem z rozgniecionymi jagodami jałowca. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.

ocena:

Wątróbka cielęca szpikowana słoniną

składniki

  • 500 g wątróbki cielęcej
  • 150 g słoniny
  • 1 cebula
  • 5 jagód jałowca
  • 1 marchewka, 1 pietruszka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 150 ml wywaru (może być z kostki)
  • 80 g mąki
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wątrobę myjemy, osuszamy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy w plastry. Słoninę kroimy w słupki i zamrażamy, potem szpikujemy nimi wątróbkę, oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. Obsmażamy wątróbkę na tłuszczu, aż do zrumienienia. Cebulę oraz jarzyny obieramy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, jarzyny ucieramy na grubej tarce. Krótko przesmażamy. W rondelku układamy: wątróbkę, jarzyny, a potem zalewamy wszystko śmietaną i wywarem z rozgniecionymi jagodami jałowca. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję