menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery. Wątróbka jest dla chorych na anemię, dla rekonwalescentów, ma dużo żelaza, witaminy B 12 i B 6! Wystarczy to powiedzieć, żeby sobie wytłumaczyć, że skoro taka jest zdrowa, to musi być ohydna. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyrządzona jest znakomitym daniem obiadowym, czy kolacyjnym. Przy okazji dla uspokojenia dodam, że nie jest aż taka zdrowa dla osób z podwyższonym cholesterolem.

 

Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić

ocena:

Wątróbka drobiowa smażona z cebulką

składniki

 

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wielki przebój w każdej kuchni, ale żeby ją polubić na ogół trzeba samemu osiągnąć pewną dojrzałość. Dzieci jej przeważnie nie znoszą. Do tego dania trzeba dojrzeć jak nie przymierzając do koniaku i opery. Wątróbka jest dla chorych na anemię, dla rekonwalescentów, ma dużo żelaza, witaminy B 12 i B 6! Wystarczy to powiedzieć, żeby sobie wytłumaczyć, że skoro taka jest zdrowa, to musi być ohydna. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyrządzona jest znakomitym daniem obiadowym, czy kolacyjnym. Przy okazji dla uspokojenia dodam, że nie jest aż taka zdrowa dla osób z podwyższonym cholesterolem.

 

Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki – nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję