menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę i cukier.
Po chwili przykryj pokrywką i duś 15 minut na małym ogniu. Następnie dodaj jabłka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Duś jeszcze 10 minut aż jabłka będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia. Następnie posiekaj dość drobno lub zmiel w maszynce o grubych oczkach razem z jajkami na twardo.
Dopraw do smaku i podawaj na świeżej bagietce z posiekanym szczypiorkiem.

ocena:

Wątróbka gęsia po żydowsku

składniki

  • 700 g wątróbek gęsich lub innych drobiowych
  • 3 cebule ok. 300 g pokrojone w ósemki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka ok. 350 g pokrojone w cząstki bez gniazd nasiennych ze skórą
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Na głębokiej patelni rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę wraz z czosnkiem, około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj wątróbkę i cukier.
Po chwili przykryj pokrywką i duś 15 minut na małym ogniu. Następnie dodaj jabłka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Duś jeszcze 10 minut aż jabłka będą miękkie. Odstaw do przestygnięcia. Następnie posiekaj dość drobno lub zmiel w maszynce o grubych oczkach razem z jajkami na twardo.
Dopraw do smaku i podawaj na świeżej bagietce z posiekanym szczypiorkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję